Wij dagen je
Elke leerling is uniek. Zo heb jij weer andere interesses, talenten en leerstrategieën dan je medeklasgenootjes. De ene leerling is meer theoretisch ingesteld en de ander werkt juist liever met zijn handen. Bij het Dalí College houden we rekening met deze verschillen. Vanaf de brugklas bieden we meerdere mogelijkheden aan, zodat je kunt groeien in de leerroute die het beste bij je past.
Direct naar…
Meer Praktijk!
Op het Dalí College kiezen wij ervoor om iedere leerling, in ieder leerjaar, een praktisch vak te laten volgen. In de bovenbouw van de mavo en de havo zijn dit één van de praktijkgerichte programma’s (afgekort tot pgp’s) die afgesloten worden met een schoolexamen. Hierbij zijn deze vakken dus onderdeel van het eindexamen.
Deze pgp’s sluiten aan bij de behoeften van de leerlingen om praktischer onderwijs te volgen. Opdrachten vanuit externe opdrachtgevers zijn een vereiste en de ervaringen die leerlingen opdoen zijn sterk loopbaan oriënterend. Ook oefenen leerlingen vaardigheden waarmee zij in hun vervolgopleiding te maken krijgen.
Ter voorbereiding op de bovenbouw programma’s hebben wij in de onderbouw zelfontwikkelde Dalí-uren.
Dalí uren
Tijdens deze uren leren leerlingen vaardigheden ter voorbereiding op de projectmatige manier van werken in de bovenbouw. Deze manier van werken proberen wij ze alvast aan te leren en daarnaast maken ze kennis met allerhande werkvelden en leren ze praktische vaardigheden.
Maar wat leren ze dan? Dat is heel divers! Tijdens de Dalí-uren hebben de leerlingen bijvoorbeeld een module presentatietechnieken voor een greenscreen en camera. Deze lessen worden gegeven door een oud-presentator van het Klokhuis. Ook zijn er horeca-uren bij SKILLS en bij een koksopleiding in Beverwijk. We werken ook samen met kunstenaars uit de Beverwijkse Broedplaats, waarbij ze leren zeefdrukken. Maar vlak ook modules als ondernemerschap, CSI, fotografie, TechLab, organisatie van een festival zeker niet uit. Al deze uren proberen wij te baseren op het model van Design Thinking. De lessen zijn minder docentgestuurd, de leerlingen staan aan het roer.
Mavo+
Ben je graag met je handen bezig, dan kun je in de bovenbouw kiezen voor mavo+. Naast theorievakken volg je een praktijkvak bij SKILLS vmbo. Bij dit vak werk je zelfstandig aan opdrachten. Zo leer je ook vakvaardigheden die de doorstroom naar het mbo makkelijker maken.
Je kunt kiezen uit twee richtingen:
- Mavo+ techniek
In deze route krijg je lessen in PIE (produceren, installeren en energie), BWI (bouw, wonen en interieur) en logistiek en transport. - Horeca, bakkerij en recreatie (HBR)
Deze leerweg leidt op tot een diploma met HBR als volwaardig examenvak. In het ‘Lestaurant’ leer je niet alleen serveren en koken, maar ook andere disciplines. Je stelt bijvoorbeeld lunches en diners samen, die je ouders/verzorgers mogen komen proeven!
Uitdagende routes
Als je meer uitdaging nodig hebt of wilt, dan kun je bij ons in de bovenbouw van de mavo kiezen voor een verzwaard lesprogramma. Voor het vak Nederlands kun je de verdieping in gaan door de extra opdrachten uit de planner te maken. Je kunt bij Engels kiezen voor het Cambridge programma en ben je heel goed in bijvoorbeeld Spaans, wiskunde of een ander vak, dan is versnellen in leerjaar 3 misschien wel iets voor jou. Je kunt dan in leerjaar 3 al examen doen
Versnellen
Je hebt bij ons, als je heel goed bent in een vak, de mogelijkheid om het vak versneld af te ronden. Dit traject vraagt veel zelfstandigheid, maar hiermee kun je eind klas 3 een vak met een officieel examen afronden. Je hebt dan in leerjaar 4 ruimte om meer tijd te besteden aan andere vakken, om havo stof op te pakken of om iets extra’s te doen.
Cambridge
Bij ons op school heb je de mogelijkheid om, als je goed bent in Engels, in leerjaar 3 Cambridge Engels te volgen. Hiermee kun je jouw niveau van Engels verhogen en aan het einde van leerjaar 4 het Cambridge First certificaat behalen. Het niveau is vergelijkbaar met havo, het diploma van Cambridge wordt internationaal erkend.
Verdiepen
Wil je na het behalen van je mavodiploma doorstromen naar 4-havo, dan is dit traject een goede voorbereiding. In de planner van It’s learning kun je verdiepingsmateriaal vinden. Dit zijn extra opdrachten die je kunt maken om jezelf uit te dagen. Het werken aan deze taken bevordert je zelfstandigheid. In leerjaar 4 wordt er, voor leerlingen die willen overstappen van mavo 4 naar havo 4, in de laatste periode een overstapprogramma aangeboden.
Kortom, genoeg uitdagingen!