Alle mensen in de school behandelen elkaar en elkaars eigendommen met respect. We laten iedereen in zijn waarde en je gaat met anderen om, zoals je wilt dat anderen met jou omgaan.
Algemene vragen
Hoe groot is de school en hoeveel leerlingen zitten er gemiddeld in een klas?
Wij zijn niet een hele grote school. Op dit moment hebben wij 700 leerlingen en gemiddeld zitten er tussen de 24-28 leerlingen in een klas.
Wat maakt het Dalí College uniek?
Ons praktisch karakter van leerjaar 1 t/m leerjaar 5 maakt onze school aantrekkelijk voor niet alleen leerlingen die uit boeken willen leren maar ook voor leerlingen die creatief en praktisch aan de slag willen.
Waar gebruik je je laptop voor?
We bieden blendend learning aan. Dit betekent dat je zowel boeken als digitale schoolboeken gebruikt. Je laptop heb je nodig om bij je digitale leermiddelen en digitale agenda te komen. Via je vakdocent krijg je te horen wat je voor een les mee moet nemen, maar je hebt je laptop iedere dag nodig.
Wat is corvee?
Met zijn allen houden we de school schoon. Corvee houdt in dat je de aula, na de pauzes, aanveegt en opruimt. Dit doe je twee keer per jaar (een week lang) met je hele klas. Zo helpt iedereen mee, en ben je met vijf minuutjes klaar.
Wat betekent PTD en PTA?
PTD = Programma van Toetsing en Doorstroming. Dit vind je in een boekje dat je krijgt aan het begin van het schooljaar. In het PTD staat o.a. welke toetsen je krijgt en in welke periode. Ook staat hierin welke toetsen herkansbaar zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
PTA = Programma van Toetsing en Afsluiting. Dit vind je in een boekje dat je krijgt aan het begin van het schooljaar. In het PTA staat o.a. welke toetsen je krijgt en in welke periode. Ook staat hierin welke toetsen herkansbaar zijn. Dit boekje bereid je voor op het eindexamen.
Krijg je cijfers voor je toetsen?
Ja, je krijgt cijfers voor je toetsen. Sommige toetsen zijn ‘formatief’: daar krijg je geen cijfer voor, maar die zijn bedoeld om te kijken hoe ver je bent en of je alle leerdoelen beheerst.
Specifieke vragen over onze brugklas
Heb je veel huiswerk?
Dat hangt helemaal van jezelf af. We werken met weektaken, dus des te meer je op school doet, hoe minder je thuis hoeft te doen.
Heb je een agenda nodig?
Ja, vanuit de ouderbijdrage ontvang je een Dalí agenda. Deze hoef je dus niet zelf aan te schaffen!
Welke spullen heb je nodig als je naar de brugklas gaat?
Je hebt volgend jaar een heleboel verschillende vakken. Een aantal van deze vakken heb je nooit gehad op de basisschool. Dit houdt in dat je ook een aantal nieuwe spullen zult moeten kopen.
Hieronder staat een lijstje met spullen die wij adviseren om aan te schaffen.
Voor algemeen gebruik:
- Schriften voor alle vakken (lijntjes en rijtjes 1cm bij 1cm)
- Etui met pennen
- Markeerstiften
- Goede waterdichte schooltas
- Oortjes of een goede koptelefoon
- HB, 2H potloden en 2H vulpotlood
- Doos met 12 kleurpotloden
- Liniaal 30 centimeter
- Passer
- Geodriehoek
- Schaar
- Lijmstift
- Puntenslijper
- Gum
- Rekenmachine (Casio fx-82NL)
- Computermuis voor technisch tekenen bij Science (Logitech M90-Bedrade muis)
Voor lichamelijke opvoeding (LO):
- Sportschoenen voor binnen (geen zwart in de zool, bij voorkeur zaalschoenen)
- Sportbroek en shirt
- Sportschoenen voor buiten (mag met kunstgrasprofiel)
Welke vakken krijg je in de brugklas?
Nederlands, een Moderne Vreemde Taal, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, rekenen, biologie, ICT, beeldende vorming, science, lichamelijke opvoeding (LO), Dalí-uren. Een heleboel vakken dus!
Welke talen leer je bij ons op school?
In de brugklas heb je Nederlands, Engels of Duits. Vanaf leerjaar 2 kun je ook Spaans kiezen.
Bij wie kom ik in de klas?
Op je inschrijfformulier mag je twee namen opgeven van leerlingen bij wie je graag in de klas wilt. Mevrouw Solbes gaat dan haar best doen om jou in ieder geval bij 1 van de 2 leerlingen te plaatsen.
Vragen over buitenschoolse activiteiten
Zijn er excursies, schoolreizen of uitstapjes?
In elk leerjaar zijn er verschillende excursies. Leerjaar 2 gaat elk jaar naar Weert. In mavo 3 en havo 4 vinden de buitenlandse reizen plaats. Denk hierbij aan bijvoorbeeld London, Parijs, Ardennen, etc.
De examenklassen hebben een afsluitend uitje naar Walibi.
Zijn er schoolfeesten?
Jazeker, er vinden jaarlijks twee feesten op school plaats. Zorg dat je erbij bent.
Welke buitenschoolse activiteiten biedt het Dalí College aan?
Tijdens projectweken bieden we buitenschoolse activiteiten aan. Denk hierbij aan:
- Scheepvaartmuseum
- Naturalis
- Archeon
- Etc
Vragen over schoolfaciliteiten
Waar vinden de lessen lichamelijke opvoeding (LO) plaats?
Achter de school staat de sportbox waar de LO-lessen binnen plaatsvinden. Ook heb je een deel van het jaar buiten LO-les. Dit kan bij het sportcomplex Odin of Overbos zijn. Je hebt dan wel een fiets nodig om hier te komen.
Hoe zijn de klaslokalen ingericht?
We hebben mooie transparante lokalen, waardoor we een open sfeer bieden. Op de studiehallen kunnen leerlingen aan opdrachten tijdens de lessen werken. Door de transparante lokalen hou je de verbinding tussen leerkracht en leerling.
Mag je eten en drinken in de studiehallen?
Nee, dat mag niet. De studiehallen zijn om te werken. Wil je even pauzeren, dan ga je naar de aula.
Waar mag je in het gebouw pauze houden?
Pauzeren doe je in de aula en op het schoolplein.
Zijn de lokalen moeilijk te vinden?
Nee, want beneden begint alles met 0. Op de eerste verdieping begint het met 1. De 2e verdieping begint met 2 en de 3e verdieping begint met 3. Zo simpel is het. Je verdwaalt (bijna) nooit!
Is er ook een mediatheek?
In onze mediatheek kun je boeken lenen en films, maar ook kun je terecht voor advies over dyslexie en hulpmiddelen daarbij. In deze ruimte is ook de huiswerkklas.
Vragen over schoolregels en veiligheid
Wat kun je doen als je (online) gepest wordt?
Pesten is niet leuk. Hier moet je altijd over praten. Dit kan bij je coach, je leerkracht of ieder ander die je vertrouwt.
Zie ook ons pestprotocol en ons social media protocol
Wat zijn de belangrijkste schoolregels waar leerlingen zich aan moeten houden?
Algemene gedragsregels
Gedragsregels in de verschillende ruimtes
In de lokalen bepaalt de docent wat er in het lokaal wel en niet toegestaan is. In alle gemeenschappelijke ruimtes en op alle werkplekken gedraag je je volgens de normale fatsoensnormen en volg je de instructies op van de verantwoordelijke toezichthouders. Alle mensen in de school behandelen elkaar en elkaars eigendommen met respect. We laten iedereen in zijn waarde.
Milieu
Iedereen draagt bij aan een schone school door je eigen rommel op te ruimen.
Verblijf in pauzes
Je mag pauzeren in de aula of op het schoolplein. Je verlaat het plein in de pauzes niet.
Waar laat je je jas en je pet?
Je jas laat je in je kluisje en je pet doe je af als een docent of een andere verantwoordelijke dit aan je vraagt.
Drinken
In de lokalen is het drinken van water in overleg met de docent of andere verantwoordelijke toegestaan.
Mobiele telefoon
Het is alleen toegestaan om mobiele telefoons te gebruiken in de aula. Tijdens de lessen ligt de telefoon in je persoonlijk kluisje en mag je deze niet bij je hebben.
Roken, drugs en alcohol
We zijn een rookvrije school. In en om het gebouw geldt een algeheel rookverbod. Alcohol- en drugsgebruik zijn ten strengste verboden. Ook alle buitenschoolse activiteiten (discoavonden, werkweken, excursies, enz.) zijn alcoholvrij. Tijdens schoolactiviteiten kan er door de school preventief gecontroleerd worden op het gebruik van alcohol en drugs. Dit geldt ook voor buitenschoolse activiteiten.
Zie voor alle richtlijnen en afspraken onze schoolgids.
Wat moet je doen als je de les uitgestuurd wordt?
Dan meld je je bij de receptie en vervolgens ga je naar de teamleider of leerjaarcoördinator bovenbouw aan het eind van de dag. Zij zullen in gesprek met jou gaan. Ook zal de vakdocent (die jou eruit heeft gestuurd) contact met je ouders opnemen.
Wat gebeurt er als je te laat bent voor een les?
Dat kan een keer gebeuren, maar dan moet je een ’te-laat briefje’ halen om alsnog de les in te mogen. Bij drie keer te laat moet je je de volgende dag ’s ochtends om 7.30 uur bij de receptie melden.
Mag je telefoon mee naar school?
Je mag je telefoon alleen in de aula of buiten het schoolgebouw gebruiken.
Tijdens de lessen ligt je telefoon in jouw kluisje en mag je de telefoon niet bij je
hebben.
Mag je eten en drinken tijdens de lessen?
In principe niet, maar water drinken mag altijd tenzij er in de ruimte waar je bent andere regels gelden. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, als je het maar even aan de leerkracht vraagt.